Tiedotteet

25.5.2021 päivitetty

Lahjan Tyttöjen harrastustoiminnan kevätkauden tunteja yli 20-vuotiaiden osalta jatketaan etä- ja ulkotunteina. Jokaista ryhmää infotaan ryhmäkohtaisesti. 

Muiden harjoittelu saa jatkua, kun sitä toteutetaan alla olevien korona-ohjeiden mukaisesti. Huippu-urheilun harjoittelumahdollisuudet turvataan Olympiakomitean ohjeistuksen mukaisesti. 

Seuraamme koronavirusepidemiatilanteen kehittymistä sekä viranomaisten suosituksia ja määräyksiä jatkuvasti. Viestimme uusista päätöksistä ja linjauksista tarvittaessa. Olemme edelleen tehostaneet toimitilojen siivouksia ja vaadimme kaikilta käyttäjiltä korona-ohjeiden noudattamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja turvallisen harjoitusympäristön takaamiseksi. Kaikessa harjoittelussa otetaan huomioon hygienia ja koronaviruksen leviämisen ehkäisy.

Lahjan Tyttöjen harjoitteluohje on päivitetty 25.5. ja velvoitamme kaikkia toimijoitamme toimimaan sen mukaisesti. Pysytään jokainen liikkeessä turvallisesti ja ennen kaikkea huolehditaan yhdessä, että kaikkien on turvallista harrastaa. Haluamme toivottaa aurinkoisia kevätpäiviä ja liikunnan iloa jokaiselle, arvaamattomasta tilanteesta huolimatta!


Lisätiedot: kristiina.viikari@lahjantytot.fi

Alle koostettu päivitetty ohjeistus perustuu valtioneuvoston, aluehallintoviraston, Olympiakomitean ja Voimisteluliiton antamiin ohjeistuksiin. Tämä ohjeistus on voimassa toistaiseksi ja voi muuttua viranomaisohjeistuksen tarkentuessa.

25.5.2021 päivitetty


Yleistä:

 Ohjeet on käytävä läpi etukäteen koko ryhmän kanssa sekä huolehdittava, että lasten perheet saavat tiedon ohjeista etukäteen. Valinnan seuran/ryhmän harjoitteluun osallistumisesta tulee aina olla yksilön itsensä / alaikäisen huoltajan tekemä. Ketään ei painosteta osallistumaan seuran järjestämään toimintaan. Jokainen urheilija, harrastaja, valmentaja, ohjaaja ja toimihenkilö osallistuu harjoitteluun omalla vastuullaan. Tämä on tuotava esille kaikille toimijoille / urheilijoiden huoltajille ennen mahdollisen lajiharjoittelun aloittamista. 

Ryhmät ja turvavälit

 ● Lasten harjoittelu toteutetaan normaalin kokoisissa ryhmissä, harrastustunteja on lisätty jo syksyllä siten, että alkuperäiset ryhmäkoot on saatu pienemmäksi. 

● Harjoitusten aloitus ja lopetus ollaan porrastettu lähikontaktien välttämiseksi. 

 ● Nuorempien kuin 2001-syntyneiden harrastus- ja valmennusryhmien harjoituksissa voidaan ottaa kontaktia niissä liikuntamuodoissa, joiden luonteeseen se kuuluu. 

 ● Valmentajan/ ohjaajan korjauksen tai auttamisen yhteydessä syntyy välillä välttämätöntä kontaktia. Näissä tilanteissa huolehditaan ja muistutetaan hyvästä hygieniasta. Kannustamme kuitenkin välttämään lähikontaktia kaikissa tilanteissa, jossa se on mahdollista, eikä vaaranna turvallisuutta. 

● Lasten ja nuorten harrastus- ja valmennustunteja järjestetään vain oman ryhmän kesken. 

● Aikuisryhmien ulkotreenejä ja harrastetunteja voidaan toteuttaa AVI:n suosituksen mukaisesti ilman lähikontaktia ja turvavälit huomioiden.

Ohjeistus kasvomaskien käytöstä toimijoille Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Tutkimuksissa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa. Turun kaupungin päivittyneet maskisuositukset; “Suosittelemme, että myös kouluikäiset lapset käyttäisivät kasvomaskia sisäliikuntatiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana. Tämä tarkoittaa kaikkia liikuntapaikkojen tiloja: auloja, katsomoita, käytäviä sekä wc- ja pukuhuonetiloja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita esimerkiksi kenttiä tai saleja liikuntasuorituksen aikana. Maskien käyttösuositus alle 12-vuotiaille tulee voimaan välittömästi. Lapsen huoltaja voi tehdä päätöksen käyttääkö lapsi kasvomaskia vai ei. Vanhemman Ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Kasvomaskin käyttöä ei myöskään edellytetä lapsilta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Yli 12-vuotiailta edellytämme edelleen kasvomaskin käyttöä sisäliikunta tiloissa muun kuin liikuntasuorituksen aikana. “ Edellytys kasvomaskien käytöstä kaikille aikuisille ja kouluikäisille lapsille. Edellytykset koskevat kaikkia Lahjan Tyttöjen toimijoita; niin ohjaajia, valmentajia, apuohjaajia, apuvalmentajia, vanhempia, urheilijoita, harrastajia kuin seuratoimijoitakin. Maskin käyttöä edellytetään myös kouluikäisiltä lapsilta ja nuorilta. Edellytyksestä poislukien terveydelliset syyt, joiden vuoksi maskia ei pysty käyttämään. Tässä tapauksessa suosittelemme kasvo-visiiriä.

 Ohjeet ovat on voimassa:

 ● Lahjan Tyttöjen Yliopistonkadun harrastetilojen käytävillä ja pukuhuoneissa harrastustuntien aikana ja välissä

 ● Harrasteryhmien ohjaustilanteissa

 ● Valmennusryhmien harjoittelutiloissa käytävillä ja pukuhuoneissa

 ● Valmennusryhmien harjoittelutiloissa valmennuksen aikana

 ● Valmennusryhmien leireillä ja niiden siirtymisillä

 ● Talent Training Centerillä käytävillä, pukuhuoneissa ja neukkarissa

 ● Talent Training Centerillä valmennuksen aikana

 ● Kisamatkoilla esimerkiksi linja-autossa, kisapaikalle saavuttaessa ja sieltä poistuttaesssa sekä kaikissa muissa tilanteissa, joissa kohtaamisilta ei voida välttyä

 ● Kisamatkojen valmennustilanteissa. Suositus ei ole voimassa kun urheillaan.

 Hygienia 

● Harjoitustoiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota käsihygieniaan. Mikäli harjoitukset ovat ulkona Käsien huolellinen pesu ennen harjoituksiin lähtöä kotona sekä harjoitusten jälkeen kotona. Tarvittaessa käytetään käsidesiä harjoituksen aikana, esim lisätään juomatauoilla. Mikäli harjoitukset ovat sisätiloissa käsipesu ennen ja jälkeen harjoittelun huolellisesti saippualla kotona ja  sisätilaan saapuessa. Mikäli pitkät harjoitukset, käsiä pestään myös  harjoituksen aikana valmentajan ohjeistuksen mukaisesti. Tarvittaessa käytetään käsidesiä harjoituksen aikana, esim lisätään juomatauoilla.

 ● Kaikki tavarat pidetään omassa kassissa koko harjoituksen ajan. Kassi otetaan  mukaan aina sinne, missä harjoitukset ovat käynnissä.

 ● Jos yskii tai aivastaa, huolehditaan että se tehdään aina hihaan tai  kertakäyttönenäliinaan. Kertakäyttönenäliinat heitetään heti roskiin. 

 ● Kädet pestään (ulkona laitetaan käsidesiä) heti kun on heittänyt nenäliinan roskiin. 

● Treenikavereiden varusteita ei lainata, vaikka itseltä puuttuisikin jotain. 

● Jos joutuu niistämään, se tehdään kertakäyttönenäliinan, joka heitetään heti käytön ● jälkeen roskiin. 

Harjoitustilaan saapuminen ja poistuminen

 ● Harrastajat saapuvat sisätilaan ilman vanhempaa/saattajaa aikaisintaan 10 minuuttia ennen harjoituksen alkua, jollei muuta valmentajan tai ohjaajan kanssa ole sovittu.  Nuorimpien valmennusryhmäläisten kohdalla saattaja jää odottamaan lapsen kanssa ulos noudattaen turvavälejä ja valmentaja tulee noutamaan pienet urheilijat sisälle tilaan 5 minuuttia ennen harjoituksen alkua. 

● Harrastustoiminnan tunneille saavuttaessa noudatetaan ryhmälle annettuja ohjeita. Huoltajat saattavat sisälle vain pienimmät harrastajat. Ohjaajat hakevat ulkoa noin 5-8-vuotiaat harrastajat ja sitä vanhemmat tulevat toimitiloihin itsenäisesti. Pienimmilläkin mielellään vain yksi saattaja / lapsi ja pyrittehän välttämään turhaa oleskelua toimitiloissa. 

● Kun urheilija on päässyt sisälle, laitetaan kengät ja mahdolliset ulkovaatteet niille osoitettuun paikkaan, otetaan treenivarusteet mukaan ja mennään käsipesulle valmentajan osoittamaan paikkaan.

 ● Käsien pesun jälkeen siirrytään odottamaan harjoitusten alkua valmentajan ohjeistamaan paikkaan. 

● Kun harjoitukset on ohi, siirrytään rauhassa pakkaamaan treenikassi, jonka jälkeen siirrytään rauhassa turvallisin välein käsipesulle valmentajan ohjeistamaan paikkaan. 

● Harrastustoiminnan tunneilla käydään itsenäisesti (pienimmät huoltajan kanssa) pesemässä kädet / käytetään käsidesiä ennen ja jälkeen tunnin. 

● Kun pukuhuoneessa / eteisessä on tilaa, haetaan kengät ja ulkovaatteet ja siirrytään reippaasti ulos.

 Sairastapaukset 

● Harjoituksiin / tunnille ei saa tulla, jos henkilöllä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

 ● Mikäli perheenjäsenellä on oireita, urheilija voi tulla harjoituksiin oireettomana. 

● Mikäli perheenjäsen on altistunut ja asetettu karanteeniin, varotoimenpiteenä suosittelemme ettei harrastus- tai harjoitustoiminnassa mukana oleva jäsen osallistu harjoitteluun, kunnes altistunut perheenjäsen on saanut negatiivisen testituloksen. Harjoittelu toteutetaan tällöin etätreeninä. 

● Jos epäilet Covid-19-tartuntaa, toimi THL:n ohjeiden mukaan. 

● Mikäli sairastuu, on tästä tiedotettava heti vastuuvalmentajaa/ohjaajaa.

● Ohjaaja/Vastuuvalmentaja tiedottaa asiasta seuraa välittömästi. 

● Mikäli perheenjäsenellä tai jollakin muulla lähikontaktilla todetaan koronainfektio, on harjoituksista oltava poissa vähintään 14 vuorokautta THL:n karanteeni kehoituksen mukaisesti.

 ● Jos ryhmässä/ joukkueessa on Covid-19-tartunta epäilys, ryhmän/joukkueen muut jäsenet eivät joudu karanteeniin.

 ● Jos ryhmässä/ joukkueessa on Covid-19-tartunta, seura tiedottaa tästä välittömästi kaikkia, jotka ovat samassa ryhmässä harjoitelleet. Karanteenisuositus tarkastetaan yhdessä seuran kanssa ja siinä noudatetaan THL-määräyksiä.

 Ulkomailta paluu

 ● Jos saavut Suomeen maasta, jossa ei ole maahantulon rajoituksia, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, mutta Lahjan Tytöt suosittelevat vahvasti harkitsemaan omaehtoista 14 vrk karanteenia/ etäharjoittelua niissä tilanteissa kun se on mahdollista. Maahantulorajoituksien päivittymistä tulee seurata aktiivisesesti ja niiden muutoksiin tulee reagoida.

 ● Jos saavut Suomeen maasta, joiden kohdalla matkustusrajoitukset ovat voimassa, THL suosittaa sinun olevan 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa. Lahjan Tyttöjen harjoituksiin ei voi osallistua, ennen kuin omaehtoinen karanteeniaika on täynnä. 

● Huomaa, että karanteenisuositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä


Mitä mukaan harjoituksiin? (koskee vain valmennusryhmiä) Jokaisella osallistujalla tulee olla omat treenitarvikkeet:

 ● Juomapullo 

● Käsidesi

 ● Pehmusteet

 ● Harjoittelussa tarvittavat valmentajan ohjeistamat välineet ja varusteet, esim.  kuminauhat, nilkka- ja rannepainot, naru, pallo

 ● Sisätreenivaatteet päälle puettuna 

● Urheiluun sopivat säänmukaiset urheiluvaatteet- ja kengät, sekä päähine ulkona 

● Jumppamatto (mikäli kyseessä ulkoharjoitukset)

 ● Nenäliinoja 

● Hikipyyhe 


● Kylmäpussi ● Omat laastarit ja tarvittavat ensiapuvälineet (urheiluteippi jne)

 HUOM! Aikuisten ja seniorien ryhmäliikuntatunneilla tulee kaikilla olla mukana oma jumppa-alusta. Mikäli haluat käyttää Lahjan Tyttöjen jumppa-alustaa, tulee sen päällä käyttää omaa pyyhettä. Lisätietoja Voimisteluliiton ja Olympiakomitean ohjeistuksesta: https://www.voimistelu.fi/fi/Uutiset-ja-materiaalit/Uutishuone/Artikkeli/ArticleId/3385?Retu rn=56